ALMA SOKOLDALÚ FELHSZNÁLÁSA: Tészták, Töltelékek.

ALMA SOKRÉTŰ FELHASZNÁLÁSA!

" Mindennap egy alma, az orvost távol tartja" ezt tartották már elődeink is, és ezt mondja a mai tudomány is.

KICSIT AZ ALMÁRÓL:

 

Vitamin tartalma: E, C- vitamin. , cink, szelén, citromsav.pektin tartalma nagy,a mostani kísérletek szerint a rák ellen igazi fegyver!

Ezenkívül: Erősíti az immunrendszert, a keringést javítja, tisztítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, a vérzsírokat, az érelmeszesedést,karcsúsít, étvágyjavító hatásai vannak. 10dkg alma 30kalóriát tartalmaz, és 7 gramm szénhidrátot találunk benne.

Sok rétű felhasználása mellett az almát nyersen fogyasztva lehet legjobban hasznosítani a szervezetünknek, mivel a héj alatt található a legtöbb vitamin.Tisztítja a fogakat, és csökkenti az íny vérzést.

 

FELHASZNÁLÁSA: SOKSZÍNŰ:

 

Lehet kompótot készíteni, levest, akár vegyesen is , alma szószt,, alma bor is van,szörpöt is készítenek egyes helyeken. tölthetünk almát, használhatjuk palacsinta töltésére, tészták töltelékénél, valamint tortánál. stb

 

EGYSZERŰ ALMÁS- MÁKOS TÉSZTA:

 

Hozzávalók: 50 dkg metélt tészta, 4 db alma, 15 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, fahéj, porcukor, 5 dkg vaj.

ELKÉSZÍTÉSE:

A tésztát kifőzöm, addig az almát megmosom és lereszelem. A kifőtt tésztát gy nagy tálba teszem, és rárakom a megolvasztott vajat,összekeverem. Rászórom a reszelt almát, a darált mákot,reszelt citromhéjat,és a cukrot. Az egészet összevegyítem és már tálalom is!Különleges ízhatást nyújtanak így együtt. Könnyen elkészíthető, és megfelel a böjt szigorú elvárásainak is!

 

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK: Tereza.

 

ALMÁS BÉLES:/ LEPÉNY/

 

HOZZÁVALÓK:40 dkg lisz, 25 dkg margarin/ Ráma/10 dkg cukor 2 kanál tejföl, 2 tojás sárgája, fél cs sütőpor, 1 dkg élesztő, csipet só egy átlagos tepsihez két lapot nyújtunk és sütünk.

Minden sütőporos tésztához használok egy kis élesztőt amit langyos tejben egy kis cukorral felfuttatok.Csak a felfutott élesztőt veszem le a tetejéről a tésztához! Miért? Mert sokkal puhább, omlósabb, és nem szárad hamar ki.TESSÉK KIPRÓBÁLNI!

TÖLTELÉK:

11/2 kg alma Jonatán v. Idared nem édes alma! 20 dkg cukor, csapott kávés kanál fahéj,

Az almákat megmosom, meghámozom, és lereszelem. Ízesítem a cukorral fahéjjal kicsit áll azután oda teszem egy zománcozott edénybe párolni.Addig keverem amíg a cukor által engedett levet már nem látni alatta.

Kihűtöm, addig a tésztát készítem el és a kinyújtott tepsibe tett első lapra teszem. Én alá teszek egy kis zsemlemorzsát.Nagyon fincsi ha megszórom egy kis darált dióval is! Ezután ráteszem a másik lapot  Megszurkálom villával és aranysárgára sütöm.Vannak akik tojás sárgával sütés előtt megkenik. ÉN NEM!

Kihűlt tésztát kockára szelem.

 

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK: Tereza.

 

ALMÁS- TÚRÓS BÉLES!:

HOZZÁVALÓK: Ugyanaz mint az előző tészta.

TÖLTELÉK: 60 dkg túró, 1kg alma reszelve, gyengén kicsavarva, 4 egész tojás,5dkg dara, 10 dkg mazsola,15 dkg cukor,5 dkg darált dió, reszelt citrom héja, baracklekvár.

Elkészítés annyiba változik hogy az első lapot meg kenjük barack lekvárral és a többi hozzávalókat rá tesszük.Rá a másik lapot, és továbbiakban úgy járunk el mint az előbb.

 

RESZELT ALMA TÉLIRE!:

 

Ez a fajta eltevés több évig is el áll, és télen csak a tésztát készítem el, közzé teszem a hozzávalókat valamint a felbontott alma reszeléket.

Télire az alma legmegfizethetőbb vitamin forrás. Én termelek almát, csak Tavasszal permetezem és már most le van szedve. Mindig kell válogatni. És itt jön a hasznossága. Ezeket az almákat én meg tisztítom, lereszelem, és feldolgozom télire teszem el.Álltalában 7 decis üvegekbe, mert ebből kettőt is fel kell bontani egy tészta sütésének megtöltéséhez.

 

HOZZÁVALÓK MENNYISÉGRE:

5 kg savanykás ízű alma/ enyém Jonatán/ 80dkg cukor, 1 csapott evőkanál fahéj.

Az almát lereszelem, cukrozom, kicsit állni hagyom. Oda teszem párolni, és 10 perc múlva hozzáteszem a fahéjat.Teljesen párolja el a levet! A kimosott üvegeket előre elkészítem, forrón bele szedem a párolt almát és csavaros üveget lezárom. Pokrócok között hagyom egy 24 óráig. nem kell rá semmi, de ha valaki nem biztos abban hogy el párolgott a lé, tegyen rá kis Gyógyszertári étkezési szalicilt!.

Több évig is lehet használni, és folyamatosan lehet el tenni.

 

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK: Tereza.

 

TANULJUNK MEG ÚJRA BEFŐZNI!

 

 

ALMA SOKOLDALÚ FELHSZNÁLÁSA: Tészták, Töltelékek. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.028 mp