BAKONYI SERTÉSSZELET.

BAKONYI SERTÉSSZELET!

 

Sok hazai konyhában készítenek a háziasszonyok Bakonyi sertésszeletet nokedlivel -

ami nekem is az egyik kedvencem, de szerettem volna eltérni a hagyományos recepttől,

és valami újjal kísérletezni. Nos ez született belőle...

A munkát azzal kezdtem, hogy szalonnákat szépen felcsíkoztam

majd megmostam a csiperke gombákat illetve négy felé vagdostam őket.

A feldarabolt gombákat száraz serpenyőben elkezdtem lepirítani,

majd azért egy kevés szalonnát is hozzájuk tettem és így folytattam a pirítást.

Ez azért volt fontos, hogy a gombák ízét intenzívebbé tegyem -

az aromák jobban előjöjjenek. Amint a gombák elkészültek, félreraktam őket -

a serpenyőben pedig a felszeletelt karajokat kezdtem elősütni,

szintén kevés szalonnával együtt.

A húsok elősütése is elkészült, úgyhogy ugyanebben a serpenyőben megdinsztelem a vöröshagymákat.

Most érkezik egy kis csavar -

vagyis egy mediterrán, bazsalikomos paradicsom szósszal öntöm fel a hagymákat, amivel egy más régióba viszem el az ízeket. Visszarakom az elősütött karaj szeleteket, fedőt teszek a serpenyőre - és elkezdem a párolási folyamatot. A pároláshoz nem csak a sűrített paradicsom volt a segítségemre, hanem jófajta egri rozé is, illetve időnként vízzel is után töltöttem a levet, hogy ne legyen nagyon sűrű - hanem lédús legyen a végeredmény. A húsokra só, bors és bazsalikom került - így tényleg eltértem a hagyományos, magyar ízvilágtól. Köretként is másra gondoltam - vagyis krumplis, hosszúkás, lesütött nudlikat képzeltem el.

Ezek alapja az olasz gnocchi tészta, vagyis a krumplit megfőzzük, majd krumplinyomóval egy deszkára nyomjuk őket. Liszt, tojás kerül a krumplira - amiket aztán kézzel klasszul összegyúrunk. Vékony, hosszúkás nudlikat formázunk, majd kifőzzük mindegyiket úgy, hogy akkor lesznek jók, amikor a víz felszínére feljönnek. Ha kész az összes nudli, akkor egy serpenyőben lesütjük, lepirítjuk őket - ami ízben és látványban is hozzáad a végeredményhez.

Közben puhulnak a húsok, jöhetnek a gombák a párolódó anyagba - majd együtt rotyognak tovább. Készítünk egy könnyű habarást, amit bedolgozunk a hús és gombák mellé - és lassan kész is leszünk. Tálaláskor meglocsoljuk a szafttal a tányért, rádobunk 2-2 szelet húst, majd pakolunk melléjük a barnára pirult krumplis nudlikból egy jó párat. Kiöntünk egy pohár jéghideg rozét - és élvezzük a kicsit más, de nagyon finom ízeket.

 

EZT A RECEPTET AZ INTERNETEN TALÁLTAM A KÉPPEL EGYÜTT!

Tereza.

BAKONYI SERTÉSSZELET. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.068 mp