Csipkebogyólekvár, Csipkebogyószörp.

Csipkebogyó-lekvár, csipkebogyószörp!

 

Egyik legjobb C-vitamin forrásunk lehet télen is.

 

HOZZÁVALÓK A LEKVÁRHOZ:

3kg csipkebogyó

1,5 kg cukor

2 db citrom

3 deci víz

1kávéskanál szalicil

A csipkebogyót megmossuk, a végeket levágjuk, majd félbevágva a szőrös magokat kikaparjuk.Az előkészített bogyókat egy fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel hogy éppen ellepje.takaréklángon, folyamatosan keverve puhára főzzük. A megfőtt gyümölcsöt összeturmixoljuk és felforraljuk, majd a cukrot és a citromlevet hozzáadjuk, lassú tűzön, folyamatosan kevergetés mellett 20-25 percig főzzük, ügyelve arra, hogy ne égjen le.

Az elkészült finomságot tisztára mosott befőttes üvegekbe töltjük,lezárjuk,  majd egy napra száraz dunsztba tesszük.

 

CSIPKEBOGYÓ-SZÖRP!

 

HOZZÁVALÓK:

2,2 kg csipkebogyó kb 4 liter víz,7kg cukor,16dkg borkősav

A csipkebogyót megmossuk és mindkét végét levágjuk( a szárát meg a virágkehely-maradványokat) is! Utána húsdarálón ledaráljuk.

Az így összezúzott csipkebogyóra kilónként 2 liter vizet öntünk, 1 napon át állni hagyjuk, ezalatt értékes anyagai kioldódnak.Utána levét ritka szövésű ruhán átszűrjük, préseljük.Ezt a levet felforraljuk, lehabozzuk

1 részléhez 2 rész cukrot adunk, a borkősavval ízesítve tűzre tesszük.Mielőtt gyöngyözve forrna kis lángra állítjuk, 10percig így főzzük, majd azonnal palackokba( csavaros hosszú üvegekbe)töltjük. Ledugaszoljuk, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

 

VITAMINNAL DÚS TELET JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK! Tereza..

 

 

 

Csipkebogyólekvár, Csipkebogyószörp. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.024 mp