CSÜLÖK GOMBÁVAL, UBORKÁVAL TÖLTÖTT

 

HOZZÁVALÓK

4 db csirkemellfilé

1 kk só, őrölt bors

4 szelet bacon szalonna

4 db ecetes uborka

1 dl olaj

70 dkg burgonya a körethez

1 kk só

5 dkg vaj

1 db póréhagyma

2 db tojás sárgája

 

A húst félbevágjuk, szétnyitjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, ráfektetünk egy -egy keresztben félbevágott baconszeletet,1-1 vékonyan felszeletelt ecetes uborkát, és szorosan felcsavarjuk. Hústűvel összetűzzük, majd forró olajon minden oldalukat pirosra sütjük, és sütőben 180 fokon pirosra sütjük.A körethez a kisebb darabokra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A pórét vékonyan felszeleteljük, és forró vajon megfuttatjuk. A burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a vajas pórét, a tojássárgákat, és összekeverjük. A pirosra sült göngyölt csirkemellet pórét tört burgonyával tálaljuk.

Elkészítési szint: könnyű

Főzési idő: 40 perc

Hány főre: 4

 

 

Csülök erdei gombás töltelékkel

 
Bizton állíthatom, a férjem a világ legnagyobb csülökrajongója. Azzal szoktunk viccelődni, hogy felállíthatná Magyarország csülöktérképét, mert ha étterembe megyünk 100 % , hogy ezt választja. Ha kedveskedni akarok neki, nyilvánvaló, hogy csülköt készítek.
Ez a fogás a szülinapi menü részét képezte volna, de aznap (az egész heti munka után) inkább a strandolás mellett döntöttünk, így egy kis csúszással készült el.
Nem sikerült úgy, ahogyan terveztem, mert egy megabált csülköt lehetetlenség tölteni. Ezért az alul töltelék felette csülök megoldást választottam. Kicsit más így a látvány, mint terveztem, de az íz fantasztikus.
 
 
Hozzávalók:
·        1 hátsó csülök
·        6 gerezd fokhagyma
·        1 vöröshagyma
·        30 szemes bors
·        6 borókabogyó
·        2 babérlevél
·       
Töltelékhez:
·        25 dkg darált sertéshús
·        25 dkg csiperke
·        ½ doboz erdei gomba mix vargányával
·        1 csomó petrezselyemzöld
·        1 vöröshagyma
·        1 dl fehérbor
·        só, bors
·        ½ zsemle
·        tej
·        1 tojás
Kenéshez
·        1 dl fehérborban 1 evőkanál méz elkeverve.
 
Elkészítése:
A szárított erdei gombát beáztattam. A megmosott csülköt a fűszerekkel bő vízben abáltam. Addig kell főzni, amíg a csont könnyedén kijön belőle. Nekem ez 2-2,5 órát vett igénybe.
A zsemlét tejbe áztattam. A töltelékhez a kockára vágott vöröshagymát dinsztelni kezdtem kevés olajon. Hozzáadtam a felaprított csiperkét és erdei gombát, sóztam, borsoztam. Amikor lepirult, beleraktam a darált húst és tovább pirítottam. Aprított petrezselyemmel fűszereztem. Pár perc után felöntöttem 1 dl fehérborral és addig pároltam, amíg a leve elfőtt. Lehűlés után hozzáadtam a kinyomkodott zsemlét és a tojást, alaposan eldolgoztam.
A csülköt kivettem az abáló vízből, a csontot eltávolítottam. A bőrét kockázva bevagdaltam. Megpróbáltam megtölteni, de mivel annyira csúszott, a tölteléknek csak egy kis részét sikerült beleadagolnom. Végül a tölteléket a tepsi aljára halmoztam, a csülköt ráborítottam. 190 fokon sütöttem pirosra (1 órán át), folyamatosan mézes fehérborral kenegetve.
Sült burgonyával tálaltam.
 
Forrás: Dobos C. József, 1881.

CSÜLÖK GOMBÁVAL, UBORKÁVAL TÖLTÖTT hozzászólásai

Szólj hozzá

0.028 mp