CSÜLÖK KRUMPLIVAL, Bécsi szelet

Csülök krumplival!!!!!!!!!!!!!!!

Hozzávalók:
1 nagy hátsó vagy 2 kisebb, mellső csülök (kb. 2 kg), 4 evőkanál olvasztott zsír,1 evőkanál só, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 kg burgonya, 30 dkg vöröshagyma , , 2-3 szép nagy paprika,3-4 közepes, kemény paradicsom,1 csapott evőkanál só, 4 evőkanál olvasztott zsír
Elkészítés:
A csülköt jól megmossuk, bőrét körös-körül rácshálósan bevagdaljuk. Megsózzuk, megszórjuk az őrölt borssal, bekenjük olvasztott zsírral, és tepsiben, forró, forró sütőben kissé megkapatjuk. Ezután 2 dl vizet és 2 dl fehérbort öntünk rá, a lét megfűszerezzük a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára pároljuk. Közben többször megforgatjuk, ha leve elfőtt, pótoljuk. Végül a lét elforraljuk róla, a borsszemeket és babérleveleket eltávolítjuk.
Eközben a megtisztított burgonyát hasábra, a hagymát nem túl vékony karikára vágjuk A paprikát laskára vágjuk, a paradicsomot gerezdekre. A hagymát megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, közben párszor megkeverjük. Végül hozzátesszük a hasábra vágott krumplihoz, meglocsoljuk olvasztott zsírral, és jól összekeverjük.
A krumplis zöldségeket a csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal kb. 1,5-2 órán át sütjük, míg a hús teljesen meg nem puhul. (Ez akkor következik be, ha a csontját meg tudjuk benne forgatni.) Sütés közben a húst többször megforgatjuk, a köretet óvatosan megkevergetjük, az egészet szorgosan locsolgatjuk a levével. Akkor jó, ha a hús megpirul, a bőre ropogós-piros lesz, és a krumpli meg a hagyma is finom, pirospozsgás
Tálaláshoz a csontot a húsból kihúzzuk(én legutóbb kicsontozott csülköt vásároltam), a húst fölszeleteljük, a vele sült hagymás burgonyával és markáns ízű savanyúsággal (almapaprika, savanyú dinnye, ecetes vagy kovászos uborka) tálaljuk.
Oldalast is befűszereztem és a csülökkel együtt sütöttem

Parmezános bécsi szelet

Hozzávalók:
45 dkg borjú vagy sertéskaraj
2 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál parmazán sajt

bors
3 evőkanál vaj
3 evőkanál olívaolaj
1 db citrom
Elkészítése:
A megtisztított karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Betekerjük folpackba, és klopfolóval fele vastagságúra lapogatjuk. A tojást sózzuk, borsozzuk, felverjük. A morzsát összekeverjük a parmezán sajttal.
Bepanírozzuk a húst: először a tojásba, majd a morzsába forgatjuk. Kb. 15-20 percet állni hagyjuk.
A vajat összemelegítjük az olívaolajjal, majd a hússzeletek mindkét oldalát egyesével készre sütjük. Minden szelethez 1-1 gerezd citromot adunk. Ízlés szerint megcsepegtetjük vele a húst.

 

CSÜLÖK KRUMPLIVAL, Bécsi szelet hozzászólásai

Szólj hozzá

0.034 mp