CSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA

Hozzávalók

1,5-2 kg sertéscsülök (csont nélkül) +

0,5 kg vöröshagyma +

1,8 kg burgonya +

4 gerezd fokhagyma +

+

őrölt fekete bors +

pirospaprika +

majoránna +

5 szelet mangalica szalonna (kakastaréjnak) +

1-2 dl sör +

2 ek. mangalicazsír +


Minden hozzávaló a bevásárló listámra

Elkészítés

1

1) A csülköt jól megmosom, majd mély lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Jól megsózom, hogy a főzés során beszívja. Felforralom, majd lassú tűzön (csülökrésztől függően) 1 illetve 1,5 óráig főzöm. 2) Hagyom egy kicsit kihűlni, majd ha már olyan hőmérsékletű, akkor kicsontozom (ha jó, akkor szinte magától elválik a csonttól). Egyenletes darabokra vágom. 3) Miközben a csülök még fő, addig a burgonyát megpucolom, és k.b. kis ujjnyi vastag karikákra vágom. A hagymát is megpucolom, félbevágom, majd a feleket vastagabb szeletekre vágom. A fokhagymát is megtisztítom, apróra vágom, vagy fokhagymanyomón áttöröm. Egy nagyobb tálba teszem a hagymát és a burgonyát. 3) A sertés zsírt kicsit megolvasztom, annyira, hogy össze lehessen keverni a fűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezem borssal, sóval, majorannával és pirospaprikával. Miután jól elkevertem a folyékony zsírt a fűszerekkel, ráöntöm a hagymával elkevert burgonyára, és jól összerázom, hogy mindenhová jusson a fűszeres zsírból. Római tálba halmozom a fűszeres/hagymás burgonyát. 4) Erre egyenletesen rárakom a csülök darabokat, és rászórom a fokhagyma felét. Végül abból a vízből, amiben a csülök főtt, k.b. 1 dl-t aláöntök, és aláöntöm a sört is. Rárakom a római tál tetejét, és hideg sütőbe helyezem. Ezután k.b 1 órát sütöm. 5) Az 1 óra elteltével megnézem, megpuhult-e annyira, hogy elkezdhessem a pirítást. Ha igen, akkor leveszem a római tál fedelét, rárakom a szalonna szeleteket, és a fokhagyma másik felét is rászórom, majd további 40-55 percig sütöm fedő nélkül.

CSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA hozzászólásai

Szólj hozzá

0.02 mp