FÜGEDZSEM TÉLIRE.

FÜGEDZSEM BEFŐZÉSE TÉLIRE!

 

2017 év tele, megtizedelte a Füge bokor-fa termést, sőt még egyes helyeken teljesen ki is fagyott.A meleg égövi Füge nem bírta a nálunk kialakult -18-20 fokos hideg telet.

NÁLAM EGY 15 ÉVES BOKOR ÉS EGY ! ÉVES FÁRA METSZETT FÜGE VOLT. A BOKOR NYÁR DEREKÁRA A SOK ESŐ HATÁSÁRA KIHAJTOTT, VANNAK KIS ZÖLD FÜGÉK RAJTA. SZERINTEM EZEK MÁR HA MELEG LESZ SEM ÉRIK AZ IDÉN BE! A FÜGE FÁM..TELJESEN KIFAGYOTT.

 

FÜGEDZSEM KÉSZÍTÉSE!

 

Hozzávalók:

3 kiló füge, 1,5 kiló cukor,4 deci víz, 1 kisebb vanília rúd,1 deci rum, 1 csapott mokkáskanál tartósítószer a tetejére 1-1 kanál cukor.

A fügét jól megmosom, a csumájánál a zöld részt is lecsípem, majd enyhén sós vízben7-10 perc alatt puhára főzzük.

Hideg vízbe átszedjük és azonnal szitára szedjük hogy jól lecsöpögjön. Ezután vékonyra szeleteljük. A cukrot a vízzel felforraljuk, a kettéhasított vaníliarúddal fűszerezzük. A  fügét hozzáadjuk 15-20 percig főzzük.Végül a rumot a tartósítószert belekeverjük.Forrón üvegekbe merjük mind tetejére egy-egy kanál cukrot teszünk, lezárjuk és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni. 24 óra!

 

FÜGEDZSEM MÁSKÉPPEN.

 

HOZZÁVALÓ:

4 kg érett füge, 2 kiló cukor, kis citromlé, fahéj, szalicil.

A fügét megmosom, a végét a zöld résznél lecsípem.Egy nagyobb lábast elkészítek ebbe egy sor fügét egy sor cukrot teszek amíg tart.Állni hagyom pár órát.Ezután a kezemmel amennyire lehet jól áttöröm. Érett gyümölcsöt használok.Oda teszem forrni kb 15 perc. Ezután leveszem a tűzhelyről kihűtöm, bot turmixszal kicsit áttöröm. Újból felteszem főni 10 perc és beleteszem fél citrom levét, kávéskanál fahéjat.Forrón üvegekbe merem, tetejére szalicilt teszek és csavarral lezárom. Mindig tiszta üvegeket használj, és hibátlan csavaros tetőt.

Pokrócok közzé teszem jól betakarom 24 óráig.

Nem baj ha van darab füge benne, én jobb szeretem .

 

JÓ ÉTVÁGYAT TÉLIRE IS!

Tereza.

FÜGEDZSEM TÉLIRE. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.026 mp