GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT DAGADÓ.

Provence-om. Palócprovence...

ERRŐL AZ OLDALRÓL ÁTHOZVA!NAGYON FINOM!

2008.12.13.

Karácsonyi menü 2. Gesztenyével töltött dagadó

 
A Karácsony vagy vendégeskedés nálunk elképzelhetetlen a gesztenyés töltött hús nélkül. Előző nap összeállítható, másnap süthető, de sokszor a fagyasztóban várja a bevetés idejét.
A tölteléke eredetileg pulykatöltelék, az ötletadó szintén Lajos Mari. Szerintem ízletesebb és mutatósabb dagadóba töltve, hidegen szépen lehet szeletelni, így kerülhet a büféasztalra.

Hozzávalók

egy keskeny felszúrt dagadó

50 dkg darált sertéshús

30 dkg csirkemáj

20 dkg főtt, tisztított gesztenye

10 dkg vaj

3 szikkadt zsemle esetleg kenyérszelet

3 tojás

1 dl tejszín

só, bors, őrölt szerecsendió

20 dkg szeletelt baconszalonna


A megtisztított, kisebb darabokra vágott csirkemájat elősütöm az olajban (nem kell készre sütni, hiszen a húsba töltve még sütni fogjuk), sózom, borsozom. A vajat a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a darált húst, az összemorzsolt zsemlebeleket, a kihűlt májat és a kicsit szétnyomkodott gesztenyét. Fűszerezem, hozzáadom a tejszínt. Közepesen lágy masszát kell kapjak.
A tölteléket beleügyeskedem a felszúrt dagadóba, a végét hústűvel lezárom, de össze is lehet varrni. Az a lényeg, ne jöjjön ki belőle a töltelék. Ha maradna a töltelékből, hengert formálok belőle és sütésnél azt is a hús mellé teszem. A dagadót beborítom a baconszeletekkel.
Ennél a pontnál 3 befejezési lehetőség van:
  1. Amennyiben a másnapi hideg büféasztalra kerül, rögtön sütni kezdem.
  2. Amennyiben másnap melegen akarom tálalni, alufóliába csomagolom és a másnapi sütésig a hűtőszekrénybe teszem.
  3. Ha később szeretném felhasználni, szintén alufóliába csomagolom és beteszem a fagyasztóba. A mélyhűtőben vígan elvan 1-2 hónapig. Ilyenkor csak arra kell figyelnem sütés előtt, hogy időben kivegyem kiolvadni.
A sütést 180 fokra előmelegített sütőben végzem. Leveszem a fóliát és a töltött húst a maradék töltelékkel együtt egy fedeles kacsasütőbe teszem, aláöntök egy pohár vizet és lefedve legalább 1,5-2 óráig sütöm. Az utolsó 20 percben fedő nélkül, hogy szépen megpiruljon.


 

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT DAGADÓ. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.025 mp