KOCSONYA KÉSZÍTÉSE.

 

KOCSONYA!AHOGYAN ÉN KÉSZÍTEM.

 

Ha Tél, akkor a kocsonya készítése is felkerül asztalunkra. Kinek mikor. általában Szilveszterre készítjük, de bármikor el lehet készíteni.Nálam a gyerekek és magam részére most készítettem el.

 

HOZZÁVALÓK:

Családi adag ami 10-12 tányérra van megadva.

4kg kocsonyahús,/ én 4db köröm, 3 farok 3 fül és hátsó csülök kicsontozta a hentes! van aki fej részeket vesz a csülök helyett ez ízlés dolga./ 2 sárgarépa, 2 gyökér, só bors, piros paprika.10 fej kisebb tavaszi fokhagyma.

A kocsonyához való anyagot alaposan megtisztítjuk., a bőröket jól megkaparjuk a szőrös részeket megpörkölöm a gázon, és ezt követően többször átmossuk.Olyan edénybe tesszük fel amibe belefér ez a mennyiség és jól ellepi a húst a víz.Felszámítjuk hogy 3-4 óra alatt fő meg, és el fő a lé is.Lassú tűzön főzzük!Utólag ne pótoljuk, vízzel. Gyengén sózzuk. Fél fövésben én kiveszek a léből egy-két kanállal kihűtöm és így kóstolom ,ha nem elég a só tegyél hozzá.Akkor főtt meg ha a csontról a hús leválik.

Ezután a tűzről levesszük, kiszedem a húsokat, /Szűröm/. Van aki ilyenkor 1 deci hideg vizet tesz hozzá, hogy a zavarossága leüljön.ÉN NEM! CSAK LESZŰRÖM!

A húsokat a tányérokra elosztjuk, lehet kicsontozva is, én ezt sem szokta.A kocsonya levet egy másik fazékba, kicsit hűlve újból átszűröm, a fazék tetejére egy tiszta sűrű szövésű konyharuhát teszek ,ezen keresztül szűröm át.Ezt követően rászedem a tányérba tett húsokra.Hideg helyen alvadni hagyjuk.Amikor hűl, én még kanállal szedek le a tetején lévő zsírból ha van rajta.Amikor kihűlt közepére egy csipet pirospaprikát, csipet borsot teszek.Ha marad levünk azt üresen hagyjuk kihűlni.

 

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK! Tereza.

 

KOCSONYA KÉSZÍTÉSE. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.019 mp