Mézes Pritamin paprika télire

MÉZES PRITAMIN PAPRIKA!

Minden télire való eltevésnek fontos feltétele,a tiszta üveg, a hibátlan egészséges eltenni való, és a hibátlan csavaros tető!!!

 

HOZZÁVALÓK:

3kg szelt paprika,

1,5 l víz,

0,5fél liter ecet 20%-os Én ezt használom! 10%-os! 0.5 kg cukor,

1,5 dl méz.

3 teás kanál só,

Fűszerek: babérlevél, szemes kömény, szemes bors, mustármag pici szalicil.

Csak a Szeptember 20 körüli kicsit kormos, Pritamin paprika, //Paradicsom paprika// a jó ehhez az eltevéshez! Ekkor keményebb a paprika. A piros megpuhul.

ELKÉSZÍTÉSE:

Víz, ecet, cukor, méz, só egybe! Felfőzzük. Az elszelt paprikákat megforgatjuk benne. Ezután kiszedem, üvegbe teszem, és a felforralt lét ráöntöm. Tetejére kis szalicil kerül/ Gyógyszertári/ Száraz dunsztba teszem. / Pokrócokba/

 

Mindszent 2015.09.02.                                       Jenei Jánosné receptje.

 

SAVANYÍTVA KIS DINNYE TÉLIRE!

 

Amikor vége van a Görög dinnye szezonnak, a kis dinnyét árulják és finom savanyúságot készíthetünk télire a családnak.

Ezt én 2015-ben 5 literes üvegbe tettem, de ugyanezzel a recepttel vödrös savanyúságként is ugyan az.

 

HOZZÁVALÓK:

2,5 kg kis dinnye. amit a következő lébe teszünk el.

Megjegyzem én újabban az öt literes üvegekbe el tett dinnyét, almapaprikát, de még az uborkát is egy fazékba teszem ruhák közzé, és háromnegyedik öntöm vízzel, és gyöngyözésig!!! ne forrjon!!! hagyom, elzárom a gázt abba a lébe hűl ki. Biztosabban eláll, ugyanolyan kemény marad. A hidegen felöntött lé valamiért nem olyan mint régen, Sanda gyanúm, a VÍZ MINŐSÉGE A LUDAS BENNE!!! és KÖNNYEBBEN FELFORR AZ EL TETT SAVANYÚNK!

Ezeket a savanyúkat a következő lével készítem:

Egy 5 literes üveghez van a mennyiség megadva, de én is dupla mennyiséget teszek el, így mindent duplán teszek a léhez!!!

 

2liter hideg víz,

16 dkg cukor,

8 dkg só,

1 kávés kanál borkénpor,

1 kávéskanál gyógyszertári / OTT KAPHATÓ/ szalicil.

Ezt a levet lehet csak szóló Almapaprika, Uborka, vagy Karfiol eltevéséhez használni. Vödörbe szintén ez a lé, itt vegyesen mindent bele, uborka, zöld paradicsom, karfiol, hagyma,kis dinnye ,fehér paprika, alma paprika csak ami nem erős!! mert minden erős lesz. Három hét múlva FOGYASZTHATÓ. ÉS LEHET FOLYAMATOSAN PÓTOLNI A LÉBE AMI FOGY!!

 

Kívánok JÓ ÉTVÁGYAT A CSALÁDNAK TÉLIRE!

 

 

 

 

 

Mézes Pritamin paprika télire hozzászólásai

Szólj hozzá

0.027 mp