RÁKÓCZI TÚRÓS ÉS SOK MÁS

 

RÁKÓCZI TÚRÓS RÉTES!

 

 30 dkg lisztből, 15 dkg vajból v. zsírból 10 dkg porcukorral, 2 tojássárgájával, késhegynyi szódabikarbónával és 1 dl tejföllel tésztát gyúrunk.

kinyújtjuk és zsírozott lisztezett tepsibe megsütjük félig!!

Közben elkészítjük a tölteléket és a habot.

TÖLTELÉK:

1/2 kg túró 15 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 dkg búzadara, 2 tojássárgája és 1dl tejfel,ezt jól kikeverjük.

 

HAB:

4 tojás fehérje, 20 dkg porcukorral gőz fölött kemény habbá verjük.//akkor jó amikor az alja húz és látszik//

A félig megsült tésztát a sütőből kivesszük, rákenjük a tölteléket, erre a habot a habot berácsozhatjuk villával,

majd a sütőbe vissza tolva lassú tűzön tovább sütjük,

amíg a teteje rózsaszínűvé válik. Hűtve szeljük, és tálaljuk.

 

FINOM!!!JÓ ÉTVÁGYAT!

 

RESZELT TÚRÓS!

 

40 dkg liszt, 2 ek kakaó, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 tojás, 1 vinníliás cukor, 1 sütőpor. Összegyúrjuk, jó keményebb tésztát kapunk, ketté vágjuk két cipóba. Hűtőbe rakjuk egy éjszaka.

Másnap lisztezett zsírozott tepsibe reszeljük az egyik cipót.

75 dkg túró. 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor 3 ek liszt 4 tojást, összekeverjük és a kemény tojás fehérjéből vert habot hozzá adjuk.

Rákenjük a reszelt tésztára, a tetejére egyenletesen ráreszeljük a barna tészta másik felét.

Vigyázzunk mindenhol fedje a tölteléket. Előmelegített

sütőbe sütjük.

 

MÉTERES KALÁCS! Saját/

5 tojás sárgáját kikeverünk 30 dkg porcukorral, hozzáadunk 1 dl olajat, 1/5 dl tejet 30 dkg lisztet 1 cs. sütőport és a tojások felvert habját.

Két őzgerinc formát kikenünk olajjal, a massza felét bele öntjük az egyikbe, a másik felét 1 kanál kakaóval összekeverünk és úgy öntjük a másik formába,előmelegített sütőbe sütjük.

Ha kihűlt a következő töltelékkel töltjük.

KRÉM:

4 dl tejből 2 vaniliás pudinggal, krémet főzünk, folyton keverjük. Hagyjuk kihűlni addig...25 dkg margarint v. vajat 15 dkg porcukorral 2 ek rummal 1 cs. vaníliás cukorral habosra keverünk.és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Én kicsit be teszem a hűtőbe.

A kihűlt tésztát nyújtó deszkán fel szelem, az őzgerinc benyomatnál.kb ujjnyi vastag.Megkenjük a krémmel.Egy szelet barna tészta egy szelet sárga tészta közötte a krém,

amíg el nem fogy. kb egy méter hosszú innen kapta a nevét is!!!

Amikor össze van az egész töltve, a tetejét csoki mázzal be öntjük.

 

MÁZ:

10 dkg étcsokit összetörünk egy edénybe, hozzáadunk egy egész vajat, csak forróra olvasszuk, nem főzzük!!!

És a méteres tésztára középen kezdve el oszva bevonjuk . másnap rézsút szeljük . Kiadós, finom sütemény.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

HALÁSZLÉ:

 

Hozzávalók. fej, farok, vöröshagyma,kb 1kg! só, cseresznye paprika, fűszerek, csemege paprika,zsír, ponty hús.

ELKÉSZÍTÉSE:

A tisztított hal fejét- farkát és a szeletelt vöröshagymát, hideg vízben tűzre rakjuk, és kb 4-5 órát lassú tűzön főzzük, beledobjuk egy öt percre az erős paprikát.

Ezek után a megfőtt alaplevet átpasszírozzuk. A már kész alaplevet tűzre rakjuk, sóval, zsírral,törött paprikával, fűszerekkel ízesítjük. A lassú tűzön forró halászlébe beletesszük a halszeleteket. Ezt tovább főzzük, kb 10 percig.

Az igazi halászlé sűrű isteni ízű finomság. Érdemes saját magunknak készíteni.


 

 

 

 

 

 

RÁKÓCZI TÚRÓS ÉS SOK MÁS hozzászólásai

Szólj hozzá

0.035 mp