SOK HÚS RECEPT-KÉP

 

A SZERVEZETÜNK NÉLKÜLÖZHETETLEN ÉTELE.

 

 

HÚSOK:

 

 

terezakonyha

 



TÖLTÖTT PULYKAMELL ROLÁD
  • Sült zöldségek töltött pulykamell roláddal:

    Tegnap egy igen szép darab pulykamell ugrott a kosaramba és hazaérve, naivan meginterjúvoltam a családot, mit ennének belőle szívesen. A családfő „egy jó rántotthús” –ra szavazott, a nagylányom pedig sajttal-sonkával töltött roládra. A kicsit már meg sem kérdeztem, nehogy mást mondjon. Mivel volt itthon cukkini, gondoltam a legjobb köret a sült zöldség lesz hozzá.
    A töltött roládhoz a pulykamellen kívül használtam még szeletelt, füstölt-főtt sonkát, edámi sajtot és friss, aprított rozmaringot, a rántott hús a szokásos módon készült (és fogyott el, azaz szempillantás alatt!...)
    A sült zöldség cukkini - új lilahagyma - sárgarépa trióból készült.
    A tölteni való darabot késsel felnyitottam, sóztam, borsoztam, granulált fokhagymát szórtam rá és folpack között kiklopfoltam. A deszka alá egy konyharuhát szoktam fektetni, ez jól tompítja a klopfolás hangját. Azzal, hogy a húst folpack veszi körül, megspórolom mind a deszka, mind a klopfoló mosogatását, azzal pedig, hogy a már fűszerezett húst klopfoltam, jól beivódott a fűszer a hús rostjaiba. Jól záródó dobozban a hűtőben éjszakázott.
    Ma reggel elkészítettem a roládod: beszórtam a husit friss, aprított rozmaringgal, felvert tojást kentem rá, befedtem sonka szeletekkel, így sülés után ragaszkodnak egymáshoz és ha felszeletelem, nem esik szét az egész. A téglalap alakú husi egyik végére a sonkára sajtrudak kerültek, az egészet szorosan feltekertem és belecsomagoltam alufóliába. Így ment a sütőbe, 220 fokra kb 1 órára, egy magasabb falú tepsibe, húslevesbe párolódott. Majd kicsomagoltam, visszatettem a tepsibe egy rácsra és szép pirosra sütöttem. Most nem volt itthon szeletelt bacon, bár jót tett volna a roládnak, ha szalonnába van tekerve.
    A körethez a zöldségeket felszeleteltem-kockáztam, megszórtam kevés sóval, borssal, mediterrán fűszerkeverékkel, ezt erősítendő friss rozmaringgal és kevés olívaolajjal, sütőben megsütöttem.
    A sült zöldség ötlete Stahl Judittól származik, ő egy tésztaétel mártásalapjához sütötte a zöldségeket. Amikor kivettem a sütőből és megkóstoltam, annyira finom volt, főleg a sült sárgarépa, hogy nem lett belőle tésztamártás, megettük magában. Azóta több zöldséget sütök, így másnap a maradékot botmixerrel megdolgozva, tejszínnel-sajttal összeforralva tényleg tésztamártás lesz belőle.

 



Padlizsános lasagne
  • Hozzávalók:
    70 dkg darált hús, 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 2 db. padlizsán, bors, oregánó, bazsalikom, só, kevés cukor, olaj, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 30-40 dkg lasagne tészta, fél liter besamelmártás.
    Elkészítése:
    A padlizsánokat megmossuk, fél centis karikákra szeleteljük, kissé besózzuk. 30 perc után kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük. Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. A hús megfehéredése után hozzátesszük a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés cukrot (1 kanál) és az oregánót, bazsalikomot. Az egészet jól összeforraljuk. Egy tepsit kiolajazunk, öntünk az aljára besamelt, ráteszünk egy réteg tésztát. Megkenjük a paradicsomos raguval és megrakjuk a padlizsánszeletekkel. Ráteszünk újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenünk meg, majd sajtot szórunk rá. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére besamelt öntünk, amit a reszelt sajttal szórunk meg. Forró sütõben szép pirosra sütjük, majd felkockázva tálaljuk.
    Besamelmártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 0,5 liter tej, só, szerecsendió. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük a tejjel.

  • Májjal, gombával töltött csirkecomb!!!!!!!!!

    Hozzávalók:
    6 darab csirkecomb, 30 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 zsemle, 2 tojás, 3-4 darab közepes csiperke, 10 dkg olaj vagy zsír, ízlés szerint só, őrölt bors, csirkefűszer.
    Elkészítése:
    A combokat megmossuk, lecsöpögtetjük és a bőrét fakanál segítségével a combról óvatosan kissé fellazítjuk. A csirkecombokat befűszerezzük és kb egy órát állni hagyjuk. Időközben a májat a hártyáktól és a hájtól megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
    A megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát a zsiradék felén megfuttatjuk, hozzáadjuk az előkészített májat, jól átforgatjuk, megszórjuk borssal, majoránnával, kakukkfűvel és rövid ideig pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a megmosott, finomra vágott petrezselyem zöldet, a beáztatott, kinyomkodott zsemlét, majd ledaráljuk. A két felvert tojást és az apróra vágott gombát hozzáadjuk és alaposan összekeverjük. Az így elkészített tölteléket a csirkecombok bőre alá töltjük. A nyílást hústűvel összetűzzük vagy összevarrjuk. A combokat beáztatott római tálba tesszük, és megkenjük a maradék zsiradékkal. A tálat lefedjük, hideg sütőbe tesszük és a csirkét magas hőmérsékleten megsütjük. Sütés közben többször meglocsoljuk a kisült pecsenyezsírral. A sütés végén a fedőt levesszük és a combokat pirosra sütjük.

 

 

Csülök krumplival!!!!!!!!!!!!!!

 

Hozzávalók:
1 nagy hátsó vagy 2 kisebb, mellső csülök (kb. 2 kg), 4 evőkanál olvasztott zsír,1 evőkanál só, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 kg burgonya, 30 dkg vöröshagyma , , 2-3 szép nagy paprika,3-4 közepes, kemény paradicsom,1 csapott evőkanál só, 4 evőkanál olvasztott zsír
Elkészítés:
A csülköt jól megmossuk, bőrét körös-körül rácshálósan bevagdaljuk. Megsózzuk, megszórjuk az őrölt borssal, bekenjük olvasztott zsírral, és tepsiben, forró, forró sütőben kissé megkapatjuk. Ezután 2 dl vizet és 2 dl fehérbort öntünk rá, a lét megfűszerezzük a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára pároljuk. Közben többször megforgatjuk, ha leve elfőtt, pótoljuk. Végül a lét elforraljuk róla, a borsszemeket és babérleveleket eltávolítjuk.
Eközben a megtisztított burgonyát hasábra, a hagymát nem túl vékony karikára vágjuk A paprikát laskára vágjuk, a paradicsomot gerezdekre. A hagymát megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, közben párszor megkeverjük. Végül hozzátesszük a hasábra vágott krumplihoz, meglocsoljuk olvasztott zsírral, és jól összekeverjük.
A krumplis zöldségeket a csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal kb. 1,5-2 órán át sütjük, míg a hús teljesen meg nem puhul. (Ez akkor következik be, ha a csontját meg tudjuk benne forgatni.) Sütés közben a húst többször megforgatjuk, a köretet óvatosan megkevergetjük, az egészet szorgosan locsolgatjuk a levével. Akkor jó, ha a hús megpirul, a bőre ropogós-piros lesz, és a krumpli meg a hagyma is finom, pirospozsgás
 
 

Dagadó zsemlés, fűszeres sertéshússal töltve

Hozzávalók:

  • 1 kg dagadó
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 2 db tejben áztatott zsemle
  • Só, bors, petrezselyem, majoránna ízlés szerint
  • Húsvarázs fűszer
  • 3 db tojás (1 nyers és 2 kemény)
  • 10 dkg apróra vágott füstölt sonka kocka
  • 1-1 db piros és sárga paprika
  • olaj

A dagadót felszúrom, Húsvarázzsal és borssal bedörzsölöm. (A Húsvarázs fűszer nagyon sós, ezért sóra nincs szükség. Nagyon finom pecsenye íze lesz tőle a sült húsnak. Ennek hiányában sóval dörzsölöm be.) A tojást és a sonkát felkockázom, a zsömléket tejben megáztatom.
A darált húst és a kinyomkodott zsömlét együtt finomabbra darálom. Hozzákeverem a nyers tojást. Fűszerezem sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, majoránnával. Összedolgozom a paprikával, a sonkával és a keményre főtt, kockákra vágott tojással. Ezzel a masszával megtöltöm a dagadót. A nyílását fogpiszkálóval összetűzöm. Zsírral megkenem mindkét oldalát (csak azért, hogy maradjon néhány szelet kenyérre való pecsenyezsír), és sütőzacskóba teszem. Nem szúrom ki a zacskót, csak a szájánál hagyok egy pici nyílást, hogy ne repedjen el a zacskó, így sülés közben egyszer-kétszer megfordítom (locsolás helyett), hogy alul és felül egyformán süljön.
160 °C-os sütőben sütöm kb. másfél órám keresztül.
Megjegyzés: a receptet a Total Food oldalán találtam. Én egy kicsit kevesebb paprikát tettem bele, mint ahogy az eredeti receptben szerepelt, de nekem még így is sok volt egy kicsit. Mindenkinek ízlett. Hidegtálon is jól mutatott volna, és biztos finom is lett volna, de melegen elfogyott mind. Azt javasolja a receptíró, hogy ha hidegtálra készül, sütés után egy deszkával és egy kg-os súllyal nyomassuk le, és úgy hűtsük ki.

 
 

Fűszeres csirke zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész, konyhakész csirkecomb, 1-1 kávéskanál szemes bors, köménymag és borókabogyó, 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér, 4-5 cikk fokhagyma, olaj; 4
sárgarépa,
2 paszternák, 1 közepes zeller, 2-3 hagyma, 2 piros
paprika,
só, bors, olaj.

Elkészítése: A csirkecombot jól megmossuk,
papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és vastagabb
részeinél 1-2 helyen éles késsel bevagdossuk.
A szemes fűszereket kávédarálóval megdaráljuk,
majd összekeverjük a gömbérporral, a zúzott
fokhagymával és kb. 2 teáskanál sóval. Jól összekavarjuk
majd a keverékkel alaposan bedörzsöljük a combokat.
Tálba helyezzük őket, és meglocsoljuk olajjal.
3-4 órán át hűtőben érleljük, közben pedig néhányszor
átforgatjuk őket. Amikor hozzálátunk a zöldségek
előkészítésének, a római tálat és a fedelét vízbe
áztatjuk úgy, hogy kívül-belül érje a víz. A zöldségeket
meghámozzuk, majd tetszés szerinti hasábokra vágjuk.
Elterítjük őket a római tál alján, ha maradt a
fűszerkeverékből, megszórjuk vele, ha pedig nem,
akkor sóval és borssal szórjuk meg alaposan,
és meglocsoljuk kevés olajjal. Ráhelyezzük a
páclével. A tálat lefedjük, és hideg sütőbe toljuk.
Ekkor közepes hőfokra kapcsoljuk, és
45-50 percen át sütjük-pároljuk, majd levesszük
a fedelét, és további 10-15 percig pirítjuk.
A húst a mellette sült zöldségekkel tálaljuk.
Ha valakinek ez mégsem elég, készíthet mellé
krumplipürét is. Friss saláta vagy savanyúság
is illik hozzá.
Krumpli nélkül húsnapi fogás.
 

Képek : HÚSOS MÁSODIK FOGÁS 

SOK HÚS RECEPT-KÉP hozzászólásai

Szólj hozzá

0.025 mp