ÜNNEPI TÖLTÖTT PULYKA.

 

ÜNNEPI TÖLTÖTT PULYKA!

Általában karácsonyra készítjük, de bármilyen ünnepre finom kiadós étel.

HOZZÁVALÓK:

 

4kg-os pulyka

1 kisebb libamáj / 25 dkg/

2 deciliter tej

5 deka vaj

5 szem gomba

1 kávéskanál kapribogyó

1 zsemle

2 keményre főtt tojás

3 gerezd foghagyma

1kiló főtt hámozott gesztenye

1 nyers tojás

só, bors, 4 kanál zsír.

A pulykát két nappal előbb besózzuk. Amikor készítéséhez fogunk, előbb néhány órát álljon melegebb helyen hogy ne legyen hideg.

A libamájat és a pulyka májat a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben megáztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével.

Ha van egy kis maradék sült húsunk vagy gépsonka azt is ledaráljuk közzé. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket a hasüregébe tesszük. A zsírt megforrósítjuk, és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét,nehogy párolás közben felhasadjon.

Aláöntünk egy pohár forró vizet, és fedő alatt 2 órahosszat pároljuk.

Ha kell, még utána öntünk 1-2 merőkanál forró vizet.Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve kb 2 órát sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora súlyú a pulyka.Időnként meg forgatjuk, hogy mindkét fele szép rózsaszínűre süljön.

 

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK! Tereza.

ÜNNEPI TÖLTÖTT PULYKA. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.035 mp