VEGYES ZÖLDSÉG TÉLIRE

 

TERMÉSZETES ELTEVÉSEK:

 

Elkészítés:

 

könnyen  észben is tartható,hisz így mondták el :

 

sárgarépából 2 kg,

minden más zöldségből  1 kg ,

sóból is 1 kg összesen együtt 10 kg legyen.

Valamikor régen Nagyi ilyen nagy adagban készítette, elég volt az egész családnak télire.

Akkoriban nem volt annyi kicsi tároló üveg és magának 3 vagy akár 5 literes üvegkannába tette, egész télen a kamra  kövén tartotta, onnan kanalazott minden ételbe.

Én már csak fél adagot készítek, de így is bőven kitart tavaszig , pedig sok ételhez használom.

Az ételt csak utána sózom,ha még szükséges.

 Hozzávalók: 

 

2 kg sárgarépa,

1 kg zeller,

1 kg fehérrépa,

1 kg hagyma,

1 kg karfiol,

1 kg karalábé,

1 kg káposzta,

1 kg Tv paprika és kápia paprika vegyesen,

1 kg só,

1 nagy csokor petrezselyem és  1 csokor zeller levél.

 



Az hozzávalókat megtisztítottam, megmostam és ledaráltam, összekevertem a sóval és tiszta, száraz üveg edénybe raktam.

 

KOVÁSZOS UBORKA:

3 kg kovászolni való uborka * 2 csomag kapor * 3-4 gerezd fokhagyma (elmaradhat) * 1 szelet kenyér vagy 1 nagyobb megtisztított burgonya * literenként 1 evőkanál só

A megmosott uborka 2 végét levágjuk, megkóstoljuk, hogy nem keserű-e. Oldalait hosszában két-három helyen bevágjuk, hogy jobban átjárja a lé. Az üveg aljára megmosott kaprot teszünk. Belehelyezzük az uborkákat, és ha szeretjük, a fokhagymát. Felforraljuk a vizet a sóval, melyet forrón az uborkákra öntünk. Tetejére kaprot tesszünk és befedjük a kenyérrel, illetve megtisztított, félbevágott burgonyával. Tányérral letakarva napra helyezzük. 4-5 nap alatt megérik. Amikor zöldből sárgássá válik az uborka, leszűrjük. Hűtőben tárolható 1-2 hétig. Leve igen jó hűsítő ital.

 

VÖDÖRBE SAVANYÍTÁS.:

 

 

3,5 l víz * 35 dkg cukor * 20 dkg só (nem jódozott!) * 4 dl 10%-os ecet * 1 teáskanál citromsav * 1 mokkáskanál borkénpor * 5 babérlevél * 1 evőkanál nátrium benzoát * 1 evőkanál szemes bors (12 literhez)

Az alapélhez szükséges anyagokat hidegen összekeverjük, lefedhető edénybe töltjük. Az edény kb. félig lesz. Ahogy érnek a zöldségek belekerülhetnek, pl. uborka, paprika, hagyma, fokhagyma, karfiol, stb. A zöldséget megmossuk, megtisztítjuk, majd beletesszük a lébe, és a tetőt ráhelyezzük. A zöldséggel való feltöltés addig folytatódhat, míg az edény megtelik. Egyféle alapanyagot is használhatunk. A lé fedje a zöldségeket! Folyamatosan fogyasztható. Nem romlik, felbontás után sem. A cserépedény tetejénél lévő árokban mindig legyen víz!

 

 

Én öt literes üvegbe is szoktam el tenni savanyúságot! Karfiolt, uborkát stb.

5 literes üveghez: 2l víz, 16 dkg cukor, 8 dkg só 1 kávéskanál Borkén-por, 1 kévés kanál szalicil/ most vonták ki a forgalomból/

3 dl 10 %-os ecet

Én ezt a savanyítást 5 literes műanyag vödörbe, vagy öt literes üvegbe szoktam csinálni. az elkészítette levet a vödörbe öntöm, üvegben fordítva és ebbe teszem a savanyítani valót. Vegyesen is lehet kis ubi, dinnye, karfiol, hagyma.De van hogy az üvegbe bele teszem az egyfajta savanyítani valót és erre teszem a levet lezárom, és egy hónap múlva fogyasztható!

 

ERŐSS PAPRIKA TÉLIRE:

 

EGY ÖT LITERES ÜVEGHEZ:

 

1/5 dl víz

4 dl 10 %-os ecet

5 evőkanál cukor

4 evőkanál só,

1 kávéskanál szalicil,

1 kávéskanál borkén por,

 

A HOZZÁVALÓKAT EL KEVERJÜK ÉN A VIZET ELŐTTE FEL FORRALOM,AZUTÁN TESZEM HOZZÁ A TÖBBIT!.

AZ ERŐSS PAPRIKÁT ISTENI FINOMMÁ ÍZESÍTI EZ A LÉ.

ÉN VEGYESEN FEHÉR PAPRIKÁVAL IS TESZEM:

szemes bors, babérlevél, kapor.

 

 

 

VEGYES ZÖLDSÉG TÉLIRE hozzászólásai

  • Turainé Szórád katal Turainé Szórád katal:

    Kedves Terike! A káposztával töltött pritamin paprika receptjét szeretném elkérni ,még nem csináltam ,de képen olyan gusztusos,hogy szeretném kipróbálni előre is köszönöm.

    Szia, Köszi hogy a honlapomon jártál, még nem késő el tenni, mivel ehhez kimondottan a kormos paprikákat szoktuk használni. Ezek keményebbek.
    A receptet az e.mail címre küldöm. Terike.

  • gyjucus64 gyjucus64:

    Kedves Terike!

    Tetszik az oldalad, találtam egy-két jó ötletet amit már most hétvégén ki fogok próbálni (befőzős hétvégém lesz :-) ), szeretném Tőled elkérni, amennyiben lehet a káposztával töltött pritaminpaprika receptjét. Előre is köszönöm, további sok jó receptfeltöltést kívánok.

    Köszönet hogy megkerestél, az e-mail címedre megírom vasárnap. Előbb nem érek rá. Eltevések.stb. gyere máskor is. szia: Terike.

  • Jenei Jánosné Jenei Jánosné:

    Örülök hogy sok mindent találtál, amit a mindennapokban használni fogsz.
    Sok sikert, és látogasd az oldalt mert folyamatosan bővítem.
    Terike.

  • Váradiné anna Váradiné anna:

    Kedves Terike köszönöm ,hogy elküldted ezt az oldalt még csak épp bele néztem,de máris sok sok jó ötletet találtam biztos sokan mások is nagy örömmel fogadják.További munkádhoz sok sikert,üdvözöllek:An na

Szólj hozzá

0.051 mp