PAPRIKA LEKVÁR

 

BEFŐZÉSEK OTTHON, RÉGI MÓDSZER, DE NAGYON EGÉSZSÉGES.

 

Pindzsúr

Tulajdonképpen ez egy leegyszerűsített változata az igazi pindzsúrnak, melynek elkészítése hosszadalmas, ízben pedig nem sokat különbözik. Van aki ajvárnak nevezi, melytől összetételében különbözik, mi egyszerűen lovacska salátának, illetve vadász salátának nevezzük. A szerbiai háziasszonyok, nagy mesterei a paprika, télire való eltevésének, számtalan módját alkalmazzák, a velük levő együttélésből, honosodott meg a mi konyháinkban is, így ilyenkor ősszel a piacok megtelnek piros, szebbnél szebb paprikahegyekkel és a vajdasági termelők is termelik különböző fajtáikat.
Hozzávalók egy adaghoz:
3kg paprika
2kg paradicsom
2dcl olaj
2dcl cukor
1dcl ecet
2,5 ek só
1-2 babérlevél
őrölt bors ízlés szerint
2-3 fej foghagyma(zúzott)
4-5 erős paprika( ha nem szereti valaki a csípőset, ez ki is maradhat)
1 tasak konzerválószer
A paprikából eltávolítom a magházat a magokkal, ledarabolom és a paradicsommal együtt, húsdarálón ledarálom, hozzáadom a hozzávalókat és kevergetés mellett, lekvár sűrűre főzöm, kiveszem belőle a babér levelet, üvegekbe rakom, beteszem a sütőbe, melyet egy óra hosszára 150 fokra kapcsolok, hogy a teteje kicsit „besüljön”.
Utána a sütőt kikapcsolom és hagyom benne kihűlni. Mikor teljesen kihűlt, az üvegeket celofánnal beborítom.
Használható húsok mellé saláta helyett, felvágottakhoz, vagy akár egy margarinos kenyér dúsításához.

TERIKÉTŐL

 

 


 

 • BEFŐZÉSEK IDEJÉRE

  Sárgabarack lekvár recept  alapanyag:

  * cukor
  * sárgabarack


  Sárgabarack lekvár recept

  * előkészület: 90 perc
  * főzés: 150 perc

  könnyű
  hozzávalók 12 főre

  * 7 kg sárgabarack
  * 1800 g kristálycukor

  story

  Férjem Franciaországban élő nagynénjétől kaptam ajándékba egy nagyon klassz rézüstöt (réz merőkanállal és szűrőkanállal) és ebben készítem idén életem első lekvárjait, dzsemjeit.
  Könnyű dolgom van, hiszen a rézüstben kevergetni sem kell a lekvárt, csupán előző nap előkészítem a gyümölcsöt, hozzáadom a cukrot, másnap felteszem a tűzre, néha ránézek, lehabozom a tetejét, ha túl sok leve lenne, azt lemerem (hűtőben eláll és isteni szörpöket iszunk belőle), a végén pedig üvegekbe töltöm, jöhet a száraz dunszt és kész is.
  elkészítés

  1. A sárgabarackokat megmossuk, majd kisebb adagokban forró, lobogó vízbe dobjuk egy-két percre, szűrőkanállal kivesszük, lehúzzuk a héjukat, kivesszük a magjukat és negyedekbe vágva az üstbe (fazékba) tesszük.
  2. Amikor már az összes barack az üstben van, ráöntjük a cukrot. Lefedjük, egy éjszakán át állni hagyjuk.
  3. Másnap reggel két- két és fél órán át főzzük közepes lángon, a végén botmixerrel kicsit pépesítjük a nagyobb gyümölcsdarabokat. Merőkanállal steril üvegekbe töltjük, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
  4. Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (14 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.)

  recept adatok

  story . RUMOS MEGGY!

  Ajánlom figyelmébe ezt a receptet mindazoknak, akik a befőzésre úgy néznek, mint a konyhaművészetek alkímiájára.
  Valóban külön tudomány a jó befőtt elkészítése, és sokszor hosszadalmas és bonyolult is - ez a recept viszont annyira egyszerű, hogy elkészítése nem jelenthet semmiféle nehézséget.
  Úgy is nevezhetnénk, hogy ez az elsős tananyag a befőző-iskolában.
  elkészítés

  1. A meggyet leszárazzuk és átválogatjuk és csak az érett, egészséges szemeket hagyjuk meg. Több vízben alaposan megmossuk és hagyjuk jól lecsöpögni.
  2. A csavaros dunsztos üvegeket kimossuk és kevés vizet beletéve a mikrohullámú sütőben sterilizáljuk.
  3. A meggyet a cukorral rétegezve az üvegekbe tesszük. Megütögetjük, hogy a meggyszemek jó szorosan elrendeződjenek.
  4. A cukrozott meggyre rumot öntünk és jól lezárjuk az üvegeket.
  5. Rögtön a kamrapolcra tesszük és érni hagyjuk.
  6. Fél literes üveghez 10 csapott evőkanálnyi (kb. 150 g) finom szemcséjű nádcukrot számítunk, valamint 0,5 dl rumot.

 •  

 •  

 

0.03 mp