SZÖRPÖK, IVÓLEVEK...

A BODZA MOST ÉRIK...KI LEHET HASZNÁLNI A LEHETŐSÉGET E GYÓGYNÖVÉNYÜNK HASZNOSÍTÁSÁRA.

HÁZILAG KIS MUNKÁVAL AZ EGÉSZ CSALÁD SZÁMÁRA KÉSZÍTHETÜNK, SZÖRPÖT, és TÉLIREVALÓ LEKVÁROKAT!

A BODZA: GYÓGYNÖVÉNY:

 

KATEGÓRIÁK:

 

SZÖRPÖK- IVÓLEVEK.

HOZZÁVALÓK:

4kg cukor, 4l víz, 6db citromsav, 40 bodzavirág,natrium-benzonát, 1gram.

ELKÉSZÍTÉSE:

A vizet a cukorral, a citromsavval, a félbevágott citromokkal meg a virágokkal jól elkeverjük, úgy hogy a cukor elolvadjon és két napig áll! Közben naponta fel kell keverni.2 nap után leszűrjük a citromokat kinyomkodjuk a nátriumot a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük. Hozzáöntjük a már leszűrt sziruphoz.

Üvegekbe töltjük. Mivel sűrű, hígítva fogyasztjuk.

HOZZÁFŰZÖM A BODZA VIRÁGJÁBÓL SOK FAJTA KÉPEN LEHET SZÖRPÖT, IVÓLEVET, LEKVÁRT, MÉZET KÉSZÍTENI.

FOLYTATOM!!!!-...

BODZA VIRÁGJA:

SZÖRP AHOGYAN ÉN KÉSZÍTEM:

ÉS A KÉSZ SZÖRP, AMI HÍGÍTVA FOGYASZTHATÓ.

 

 

AMIKOR ÜVEGBE ÉRIK A SZÖRPNEK VALÓ....

SAJÁT KÉSZÍTÉSEK, SAJÁT KÉPEK!

 

 

 

 

 

A csodálatos virág: hatalmas mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Mint ismert, a flavonoidok többek között az érfalak rugalmasságáért is felelősek, így kitűnően alkalmazható

az aprócska vérerekkel ellátott bőrterületek vérellátásának javítására, frissíti, élettel telíti azt.

Magas az antioxodáns tartalma, ezért kitűnően alkalmazható a bőr idő előtti öregedésének megakadályozására.

Mire jó?

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.

A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra.

A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Hogyan használjuk?

Bodzalé, Bodzalikőr, Bodzaszörp, Bodzaturmix (alkoholmentes), Bundás bodza , Nagymama bodzalekvárja , Piri néni bodzalekvárja

Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.

Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható.

Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.

 

Begyűjtésének ideje: májusi virágzása kezdetétől, amikor még a virágtányérok belső virágocskái ki sem nyíltak.

Frissítő bogyócskák: Kozmetikai szempontból magas a bodzabogyók gyümölcssav tartalma,

így tökéletesen bevált a belőle készített kémiai hámlasztó. Rendkívüli a C-vitamin tartalma,

amiről köztudott, hogy élénkíti a bőr keringését. Magas ásványi anyag tartalma, úgy mint a

mangán, a cink és a szilícium erősití és feszesíti a bőrt. Begyűjtésének ideje: az első őszi hónapban, szeptemberben kezdődik, mivel hogy a bogyók ekkor a leglédúsabbak.

40bodza

Szárral együtt vágják le.

Magocskákból értékes olaj: a bogyók tömegének ötödét a benne lévő mag teszi ki, ez a feldolgozó iparban melléktermékként jelentkezik.

A kozmetikai ipar azonban kitűnően tudja hasznosítani, a magocskákban lévő olaj kisajtolásával, melynek esszenciális zsírsavtartalmatökéletesen hasznosítható a krémekben.

Az ilyen módon dúsított krémek a bőr vízháztartását optimalizálják, és még antioxidáns összetevőket is tartalmaznak!

A bodzafa könnyen megmunkálható, de manapság nem használják, és régen is csak bizonyos speciális tárgyakat készítettek belőle.

 

Ennek legfőbb oka, hogy az ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig.

Ezt a szivacsos részt eltávolítva (hagyományosan forró dróttal égették, piszkálták ki), egyszerű, üreges botot kapunk, ami számos tárgy (bodzasíp, furulya, bodzapuska) készítéséhez kiváló.

A bodza fájának fűtőértéke elenyésző. Kizárólag bodzafából úgyszólván lehetetlen tüzet rakni, egészen szárazon is alig gyullad meg, csak izzik és hamuvá omlik össze.

BODZA ÜDÍTŐITAL!

Szűkebb és tágabb családtagjaimat, sőt már baráti társaságomat is én látom el ezzel az üdítővel. Egy fazékba beleteszünk: 5 l vizet, 20-30 dkg cukrot, fél doboz citrompótlót, 2 db citromot karikázva és 10 db tenyérnyi, előzőleg vastagabb levélbordáitól megszabadított, megmosott bodzavirágot. Elkeverjük, és lefedve 1 napig hűvös helyen tároljuk. Másnap kinyomkodjuk a citromot és a virágokat, leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtve tárolandó. Készíthetünk ily módon rózsasziromból és akácvirágból is üdítőt.Fagyasztani is szoktam, de akkor a fenti mennyiségeket 1 l vízhez adom, és csavaros kupakú üdítős dobozban teszem a mélyhűtőbe.

 

BODZASZÖRP!

Bodzavirággal egy 5 l-es befőttesüveget közepéig megtöltünk, és vízzel felöntjük. Két-három nap elteltével a kapott lét leszűrjük, felcukrozzuk (bőven mérjük, ez ugyanis tömény szörp lesz), citromlével ízesítjük, majd üvegekbe töltjük. Ezek után az üvegeket nagy, vízzel teli fazékba tesszük és felrottyantjuk (inkább csak a víz forrjon, a szörpöt nem kell forralni). A tetejére minimális tartósítószert teszünk.

 

 

BODZAVIRÁG SZORBET!

Hozzávalók:

1 citrom
1 lime
1 narancs
4 dkg cukor
15 bodzavirág-ernyő
1 tojás fehérje

A virágokat és a citrusféléket alaposan megmossuk. Minden egyes gyümölcs héjának felét lereszeljük. Facsarjuk ki a citrusfélék levét és keverjük össze. Egy tálba 1 liter vizet öntünk, beletesszük a cukrot, és főzzük 6-8 percig, míg átlátszó sziruppá nem válik. Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a bodzavirágokat és a citrusfélék lereszelt héját. Az edényt lefedjük, a keveréket 2 óráig pihentetjük, majd belekeverjük a citrusfélék levét. A folyadékot átszűrve fagylaltgépbe vagy műanyag edénybe töltjük. Fagylaltgép hiányában tegyük 3 órára a mélyhűtőbe, majd keverjük össze alaposan. Tegyük vissza még 2 órára, majd keverjük el újra, és rakjuk vissza a mélyhűtőbe. Amikor a szorbet félig megfagyott, dolgozzuk bele a tojáshabot. Ezután újra fagyasztani kell. Díszíthetjük mentával, citromfűvel.

 


 

0.03 mp