TOROS-KÁPOSZTA

 

TOROS-KÁPOSZTA

A toroskáposzta a magyar konyha egyik hagyományos étele, disznótorok során, friss húsból készítették ezt a remek ételt.Békés megyében ,disznóvágáson több fajta húsból készült, igen finom és sokáig elálló egy tál étel.Mennél többet melegítik, annál finomabb.Mi 5-10 kg húsból, Lapocka, tarja, farok, egy-egy köröm, szín hús, börke,is közzé kerül.Itt kicsi tételben van a recept leírása, de nincs is olyan finom mint nagy tételben.Csak finom savanyú káposztával lehet tökéleteset készíteni...

Azért toros. mivel disznótor  fő étele.

Régen ételízesítőt nem használtunk.

Hozzávalók:

80 dkg sertéshús – comb, vagy lapocka

2 evőkanál étolaj

1 kg savanyú káposzta

3 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

pirospaprika

bors

ételízesítő

babérlevél

Az apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, és fedő alatt 2 evőkanál olajon puhára pároljuk. A 3 gerezd fokhagymát apróra vágjuk, és a húshoz keverjük, majd sóval, borssal, babérlevéllel és ételízesítővel ízesítjük. A káposztát külön edényben megpároljuk. Amikor a hús megpuhult pirospaprikát adunk hozzá, majd hozzákeverjük a megpuhult káposztát, és néhány percig tovább pároljuk őket.

A káposztát meg lehet párolni a pörköltalapon is, de mi szeretjük külön párolni a káposztát, mert előfordulhat, hogy sok levet enged.

Jó étvágyat.

TOROS-KÁPOSZTA hozzászólásai

  • egalmon egalmon:

    Nagyon finom ételeket és recepteket látok izz. Párat kipróbálok.
    Nézz be hozzám.egalmon.irasai. hu

    Köszönöm a látogatást, Terike.

  • Jenei Jánosné Jenei Jánosné:

    A hozzászólások is tükrözik, több változatban lehet egy-egy receptet elkészíteni.
    köszön öm hogy hozzászóltok.:Terike.

  • Hajnamo Hajnamo:

    Nagyon finom,elkészítve, de felénk annyi különbséggel készült, hogy mivel disznóvágáskor került az asztalra "abálébe"/ebbe főzték meg a húst, a belsőséget ami a hurkába került,/ főzték ki a káposztát.

    • Jenei Jánosné Jenei Jánosné:

      Mifelénk az abalébe, a rizst főzzük ki. nagyon ízletes lesz a húrka tőle.

  • First First:

    NA EZ AZ IGAZI TOROSKAPOSZTA RECEPT !!BARKI BARMIT MOND!

    • Ernő Ernő:

      Hát nem is tudom ahány ház annyi szokás de olajon? pirítani?

  • Antalik Mária Antalik Mária:

    A toroskáposzta lényege nálunk, hogy a kockára vágott frissen vágott disznóhúst forró zsíron víz hozzáadása nélkül megsütjük allandó kevergetéssel, majd mikor lesül a zsírjára, akkor tesszük rá a kockára vágott vöröshagymát jó bőségesen. A külön edényben, hagymán és zsíron megdunsztolt hordóskáposztával akkor keverjük össze, amikor már puha a hús - egy kicsit esetleg meg is "kaphatja" a húst az edény alján, de nem éghet oda- a fűszer nálunk csak só és bors. Krumplipürével fogyasztjuk.

    • Jenei Jánosné Jenei Jánosné:

      Ez is nagyon guszta Toros káposzta fajta.Ahány táj, annyi féle recept. Köszönöm, hogy közzé tetted.
      A toros azért toros mert a disznó vágáskor, /disznótoron / készítik.
      Nálunk meg a minden féle húst oda teszik paprikásnak... kis lével, és külön főzik ki a káposztát, majd vegyítik. Jól összefőzik és a különlegessége, a minden féle hús adja.

    • Katona Katona:

      Igen A Marika vagy pedig lerben sült kruplival Üdv.: KL

  • amarica amarica:

    Ez nem toros káposzta! Szerintem !!! Ez székelykáposzta ! DE Sebaj Tóbiás , nekem mind1 ki minek eszi.
    nekem is, de minden táj, minden más --szokás!

    • Jenei Jánosné Jenei Jánosné:

      Igen ki minek hívja, úgy eszi. Csak jó legyen.
      Köszi hogy itt jártál, sajna beteg vagyok, ritkán vagyok itt.

    Szólj hozzá

0.03 mp